Рибарят

"Първите реални спомени от морския риболов  са от детските ми години" -казва рибарят и собственик на хотел-бистро Янис .  Страстта към морето се появява тогава,но в ранните ученически години няма кой да  угоди на желанията му.

Заети от сутрин до вечер родителите му не забелязват как  през далечната 1960год , Янчо прекарва дните си покрай местен рибар, който дава ценни уроци на детето.  И тъй като е невъзможно да отсъства в малките  часове на денонощието от дома си  /тогава рибарите влизат на риболов/, Янчо намира друг начин да се свързва с морето.  Започва да се гмурка и да вади миди рапани . Почиства ги и създава прекрасни сувенири,които продава на чужди туристи по плажа.  Така Янчо изкарва по някой лев и помага на родителите си и сестра си.

Но риболова е онова, което истински го влече и не му дава мира. Всеки ден прекарва с часове на брега опитвайки се да улови риба.  И така до момента в който става напълно самостоятелен и се сдобива със собствена лодка за риболов.

Вече баща на две деца , той взима и тях със себе си . 

" Хванахме морска котка " -спомня си бащата ."  Беше на куката закачена .....Излязохме на брега със сина ми и я убихме за да вземем въдицата си . Заровихме я в пясъка. Ако съм знаел тогава колко вкусно е месото и .....! "- възкликва местният рибар

" Същото правехме с рапаните.  Гмуркахме се с децата с лодката или само с надуваем дюшек и вадихме миди и рапани . На брега палехме огън и ги сварявахме. Ядката на мидите събирахме ,а тази на рапаните изхвърляхме на гларусите . Кой да ти каже каква вкусна салата става !?!   Бяхме чували,че японците ги ядат....Та те /рапаните /миришат ужасно докато се варят! . Едва по-късно разбрахме какъв деликатес сме унищожавали . Но това беще преди 35 години. Сега с удоволствие си похапвам рапани -пържени,печени,на яхния ....."  

Какво е риболовът за вас ?

- За мен риболовът е хоби,работа,удоволствие и страст . Риболовът е моят живот макар някои хора да  се шегуват с това . Когато съм на брега т.е на сушата ъ дома или някъде другаде ,а не в морето с моята лодка ,ставам раздразнителен и неспокоен Моето място е в морето .Там се чувствам жив . И не е важно за мен колко риба ще уловя/ количествата риба, които улавям понякога са доста, друг път изобщо няма риба  /,важно е да съм в морето, в лодката ,а пред мен само безкрайната морската шир . Аз съм богат на емоции и преживявания от времето прекарано в  морето "-казва рибаря  и винаги има какво да сподели с приятели и гости на хотела  -емоции,разкази или прясно уловена риба