Рибно Бистро Янис

Единственото бистро в Лозенец, което предлага прясно уловена черноморска риба, рапани, раци и скариди ,мариновани и пушени риби, лично уловени от собственика, който е рибар и приготвяни по специални традиционни за местността рецепти. В бистро „Янис” можете да опитате още-октопод, средиземноморски скариди, калмари, супи от морски дарове, свежи салати и подбрани напитки.

 

Рибно Бистро Янис

Единственото бистро в Лозенец, което предлага прясно уловена черноморска риба, рапани, раци и скариди ,мариновани и пушени риби, лично уловени от собственика, който е рибар и приготвяни по специални традиционни за местността рецепти. В бистро „Янис” можете да опитате още-октопод, средиземноморски скариди, калмари, супи от морски дарове, свежи салати и подбрани напитки.

Сутрин се насладете домашно приготвените мекички или бухтички-запазена марка на бистро „Янис“, а на обяд опитайте нашето обедно меню! Ако искате да похапнете наистина прясно уловена риба-това е правилното място! Всеки ден в бистрото се доставят прясна риба, миди, рапани, раци и черноморски скариди, лично уловени от собственика на бистро и хотел „Янис“!!! Рибно бистро „Янис“ разполага с прекрасна лятна градина с детски кът, в която нашите най-малки гости могат да се отдадат на весели игри.

 

Шеф Готвача и Нашия Екип

Таня и Диди Янчеви -Майка и дъщеря отдали се страстта -кулинарията Завършила кулинарно училище в Пловдив, стажувала в едни от най -известните ресторанти в Слънчев бряг, Таня трупа завиден опит в готварството и с годините предава страстта си към готвенето на своята дъщеря

Диди Янчева -икономист по образование с неохота влиза в кухнята с идеята да помага на своята майка в приготвянето на вкусни ястия и обслужването на клиентите И така започва всичко…

В 2010 г Янчева със замах въвежда в менюто различни морски дарове, непознати за голяма част от българина и рядко срещани черноморски риби и обитатели Непрекъснато обучение и любов към храната -това е мотото на майка и дъщеря, отдали се изцяло на своята страст

В менюто в хотел -бистро Янис те са включили предимно Черноморска риба и морски дарове, които се доставят лично от собственика -рибар на хотела. Прясна риба, миди, раци, рапани и скариди можете да опитате още пресни и свежи директно от рибарската лодка, приготвени от майка и дъщеря. Местни рибари и водолази помагат на собствениците в бистрото винаги да поддържат количества от морската храна ,които да достигнат до всеки един клиент решил да похапне в Янис

„Добрата храна е резултат от добрата рецепта, от свежестта и качеството на продукта добит от местни ферми и съобразен със сезона.“ това заявяват семейство Янчеви и са категорични в избора си Готвенето за тях е удоволствие, което постига чрез перфекционизъм, хигиена и здрава дисциплина.

 

Рибаря

Първите реални спомени от морския риболов са от детските ми години“ -казва рибаря и собственик на хотел-бистро Янис. Страстта към морето се появява тогава, но в ранните ученически години няма кой да угоди на желанията му Заети от сутрин до вечер родителите му не забелязват как през далечната 1960год. Янчо прекарва дните си покрай местен рибар, който дава ценни уроци на детето.

И тъй като е невъзможно да отсъства в малките часове на денонощието от дома си /тогава рибарите влизат на риболов/, Янчо намира друг начин да се свързва с морето. Започва да се гмурка и да вади миди рапани. Почиства ги и създава прекрасни сувенири, които продава на чужди туристи по плажа Така Янчо изкарва по някой лев и помага на семейството си.

Но риболова е онова, което истински го влече и не му дава мира. Всеки ден прекарва с часове на брега опитвайки се да улови риба.

И така до момента в който става напълно самостоятелен и се сдобива със собствена лодка за риболов. Вече баща на две деца, той взима и тях със себе си “ Хванахме морска котка “ -спомня си бащата .“ Беше на куката закачена …..Излязохме на брега със сина ми и я убихме за да вземем въдицата си .Заровихме я в пясъка.

Ако съм знаел тогава колко вкусно е месото и …..! „-възкликва местния рибар „Същото правехме с рапаните. Гмуркахме се с децата с лодката или само с надуваем дюшек и вадихме миди и рапани. На брега палехме огън и ги сварявахме. Ядката на мидите събирахме ,а тази на рапаните изхвърляхме на гларусите .Кой да ти каже каква вкусна салата става .Бяхме чували, че японците ги ядат….Та те /рапаните /миришат ужасно докато се варят .Едва по-късно разбрахме какъв деликатес сме унищожавали .Но това беше преди 35 години. Сега с удоволствие си похапвам рапани -пържени, печени, на яхния …..“

Начало